”Kehitystyömme on oltava kauaskatseista”

UUTISET

”Kehitystyömme on oltava kauaskatseista”

DI Markus Jansén aloitti huhtikuussa työt Medbasen tuotekehityksen vetäjänä. Jansénia motivoi työn merkityksellisyys – Medbasen tuotteet vaikuttavat osaltaan siihen, että potilaiden lääkehoito voi toteutua parhaalla mahdollisella tavalla.

Kuva: Niko Sieppi

Terveysteknologia on kiinnostanut tietotekniikan diplomi-insinööri Markus Jansénia jo pitkään. Alan yrityksissä Jansén on työskennellyt opiskeluajoistaan lähtien, ja vankkaa kokemusta on karttunut muun muassa potilastietojärjestelmien ja lääkinnällisten laitteiden kehittämisestä, laaturekistereistä ja ohjelmistokehitysprosesseista.

Medbasen Chief Product Officerin (CPO) tehtävään Jansén siirtyi alan yrityksestä, jossa hän johti tuotekehitystä ja sen yli satapäistä tiimiä.

– Minulla on kokemusta niin tekniseltä kuin laatu- ja tuotepuoleltakin. Toivon, että pystyn kehittämään ja rakentamaan toimintatapoja, jotka auttavat viemään Medbasea eteenpäin.

CPO:na Jansén vastaa Medbasen ohjelmistotuotteista ja niiden kehittämisestä. Medbase Knowledgebasen pohjalta toimivien Medbase APIn ja Medbase Portalin kehittämistyössä tärkeää on kauaskatseisuus: vaiheittain tehtävässä työssä suunnan on oltava selkeä ja jokaisen vaiheen vastattava tiukkoihin laatuvaatimuksiin.

”Ketterässä kehittämisessä on tärkeää kuunnella aina loppuasiakasta eli tässä tapauksessa tuotteitamme käyttäviä terveydenhuollon ammattilaisia. Kukaan ei halua insinöörin alusta loppuun saakka suunnittelemaa ja tekemää kliinistä applikaatiota”

Markus Jansén
Medbase

Lähtökohtana lääkäreiden tarpeet

Medbasen tietokannat tarjoavat näyttöön perustuvaa, kliiniseen farmakologiaan erikoistuneiden kliinikoiden tuottamaa ja yksityiskohtaisesti referoitua tietoa. Jansén pitää erityisen tärkeänä käytettävyyttä: luotettavaa tietoa on esitettävä selkeässä, käyttäjälähtöisessä ja nopeasti hahmotettavassa muodossa.

– Kaikessa kehitystyössä on aina ajateltava tuotteitamme käyttäviä terveydenhuollon ammattilaisia, kuten lääkäreitä ja farmaseutteja, ja heidän tarpeitaan. Heillä on keskeinen rooli myös käytettävyystestauksissa, Jansén kertoo.

Tuore CPO pitää Medbasen tuotteiden vahvuutena myös lokalisointia. Paikalliset lääkerekisterit, EHR-toimittajat ja lokalisaatiotuki mahdollistavat sen, että tietokantoja käytetään tällä hetkellä noin 20 maassa 11 kielellä eri puolilla Eurooppaa.

– On hienoa, että saamme viedä tätä suomalaista osaamista myös muualle Eurooppaan. Näin voimme tukea lääkehoitoon liittyvää päätöksentekoa, millä on positiivinen vaikutus myös potilasturvallisuuteen – eli ihmisten elämään, Jansén summaa.

Ensimmäiset kuukaudet Medbasella ovat Jansénin mukaan sujuneet hyvin. Uuteen työhönsä Jansen saa virtaa vapaa-ajasta, jota hän viettää kolmen lapsensa kanssa sekä pyörän selässä.

– Nykyään myös työmatkat taittuvat pyörällä, koska työmatka lyheni 59 kilometristä 9 kilometriin, Jansén naurahtaa.


Teksti: Nelli Laihinen
Kuva: Niko Sieppi