UUTISET
Tetrasykliiniantibiootteja voidaan käyttää imetyksen aikana jopa kolmen viikon ajan
12.12.2024
Systeemisten tetrasykliiniantibioottien käyttöä imetyksen aikana on yleensä vältetty, koska pitkäaikainen käyttö, kuten äidin aknen hoito, voi lisätä riskiä imeväisen hampaiden värjäytymiselle. Nämä lääkkeet erittyvät rintamaitoon suhteellisen vähäisinä määrinä, ja esimerkiksi doksisykliinin osalta on osoitettu, että maidon samanaikainen nauttiminen voi vähentää sen imeytymistä jopa 50 % (1).
Viimeaikaiset tutkimukset eivät ole tuoneet merkittävästi uutta tietoa aiheesta, mutta haittavaikutusten vähäinen raportointi on johtanut suositellun käyttöajan asteittaiseen pidentämiseen yhdestä viikosta (2) nykyiseen kolmen viikon enimmäispituuteen, jota noudattaa myös Helsingin yliopistollisen sairaalan Teratologinen tietopalvelu.
Varotoimenpiteenä tetrasykliiniantibioottien pitkäaikaista (yli 3 viikkoa) tai toistuvaa käyttöä imetyksen aikana tulisi kuitenkin edelleen välttää, sillä matalatkin altistustasot pitkän ajan kuluessa voivat mahdollisesti aiheuttaa haittavaikutuksia.
Tetrasykliiniantibiootteja voidaan käyttää imetyksen aikana enintään kolme viikkoa, sillä niiden erittyminen rintamaitoon on vähäistä, mutta pitkäaikaista tai toistuvaa käyttöä tulee välttää mahdollisten haittavaikutusten vuoksi.
Saat kattavaa tietoa lääkkeiden turvallisuudesta ja tehosta raskauden ja imetyksen aikana tutustumalla tietokantoihimme Gravbase ja Lactbase.
Uutisen on tuottanut Medbase Medical Team
Lähteet
- Chanfreau-Coffinier C, Hull LE, Lynch JA, et al. Projected Prevalence of Actionable Pharmacogenetic Variants and Level A Drugs Prescribed Among US Veterans Health Administration Pharmacy Users. JAMA Netw Open. 2019;2(6):e195345. doi:10.1001/jamanetworkopen.2019.5345).
- Hodel F, De Min MB, Thorball CW, Redin C, Vollenweider P, Girardin F, Fellay J. Prevalence of actionable pharmacogenetic variants and high-risk drug prescriptions: A Swiss hospital-based cohort study. Clin Transl Sci. 2024 Sep;17(9):e70009. doi: 10.1111/cts.70009. PMID: 39263940; PMCID: PMC1139126