MITÄ LÄÄKÄRIN TULEE TIETÄÄ LUONTAISTUOTTEISTA?

Lähettänyt admin ajankohtana kesäkuuta 2, 2014

Luontaistuotteita myydään Suomessa vuosittain sadoilla miljoonilla euroilla, mistä luonnollinen seuraus on se, että lääkäri törmää vastaanotollaan niitä käyttäviin ja niistä kysyviin potilaisiin lähes päivittäin. Lääkärikoulutuksessa ei paljoa aiheeseen perehdytä, minkä vuoksi aihe jää etäiseksi ja keskustelu potilaan kanssa on vaikeaa. Luontaistuotteiden käytöllä on kuitenkin yleisesti potilaan terveyteen ja hoitoon kohdistuvia vaikutuksia, jotka lääkärin tulisi osata huomioida.

Tähän ongelmaan on suunniteltu Terveysportin herbalbase-tietokanta (’luontaistuotteet’ etusivun vasemmassa palkissa). Herbalbasessa kasvi-, sieni- ja eläinkunnan luontaistuotteet sekä useat hivenaineet on arvioitu tehon ja turvallisuuden suhteen näyttöön perustuvan lääketieteen keinoin samoilla periaatteilla kuin lääkkeet arvioidaan. Terveysportin portaalissa voi tehdä hakuja liittyen spesifisiin kysymyksiin, joihin vastaanotolla törmää kuten ’Auttaako karpalomehu / -kapselit virtsatie-infektion estohoidossa’ tai ’Onko hainrustovalmisteilla vaikutusta syöpään’ tai löytää syyn potilaan impotenssiongelmiin hänen käyttämästään lakritsiuutevalmisteesta? – itse asiassa eihän hänen tulisi sitä käyttää sitä ollenkaan elektrolyyttihäiriöidensäkään vuoksi…

Herbalbasesta löydät myös nopeasti luontaistuotteiden vasta-aiheet erillisellä haulla tai tiedot niiden turvallisuudesta raskauden ja imetyksen aikana tai interaktiot lääkkeiden kanssa. Herbalbase sisältää näyttöön perustuvan tiedon n. 250 luontaistuotteesta ja se päivittyy neljää kertaa vuodessa. Sisältöä täydennetään uusien aineiden osalta huomioiden Euroopan Lääkeviraston (EMA) uudet herbaalimonografiat sekä Suomen markkinoille tulevat uudet valmisteet. Lisäksi päivityksissä arvioidaan 300-400 uutta kliinistä RCT-tutkimusta tai meta-analyysiä vuodessa – aihepiiriä siis kyllä tutkitaan.

Vastaus otsikon kysymykseen voisi siis olla – sen mitä herbalbase kertoo.