Voiko kefaleksiinia määrätä potilaalle, jonka sairauskertomustiedoissa on merkintä anafylaksiasta amoksisilliinille? Entä voiko sulfa-allergiselle määrätä glimepiridiä tai muuta sulfonyyliureaa – tai diureettia? Tai mitä tehdä stenttipotilaalle, jos potilas on yliherkkä klopidogreelille?

Ristiyliherkkyydet eri lääkeaineiden välillä aiheuttavat suuren joukon estettävissä olevia lääkehaittoja. Toisaalta hoitokulttuurissamme ristiyliherkkyyksien osalta väärinkäsityksiä, jotka turhaan estävät tehokasta lääkehoitoja. Terveysportin tietokanta kattaa näyttöön perustuvan tiedon lääkkeiden ristiyliherkkyyksistä. Ristiyliherkkyyksien kliininen merkitys on jaettu 4 eri luokkaan (A-D) perustuen lääkeaineiden rakenteellisiin ominaisuuksiin ja ennen kaikkea näyttöön kliinisistä tai rekisteritutkimuksista. Ristiyliherkkyyksien frekvenssi sekä reaktion kliininen kuva on kuvattu. Lisäksi tietokannassa annetaan käytännön ohjeistuksia tulevien ristireaktioiden ehkäisemiseksi ja/tai hallitsemiseksi, kuten ohjeistus ristiyliherkkyyden testauksesta, vaihtoehtoisista lääkevalinnoista, potilaan seurannasta tai joskus jopa siedätysprotokollista, kun lääkkeen tarve on erityisen suuri.

XREACTBASE on suunniteltu vastaaman tämän tekstin alussa esitettyjen kysymysten kaltaisiin ongelmatilanteisiin - esimerkiksi siihen, että sulfa-allergisilla on suurentunut riski saada allerginen reaktio ylipäätään; sulfonamidiantibioottien ja ei-antibioottien välillä ei ole todellista ristiallergiaa